LeerWijzer: vergroot je leervermogen
Leven = Leren is een levenshouding die de basis vormt voor langdurige groei en ontwikkeling. Hier delen wij met je hoe wij leren en hoe we ons leren kunnen versterken door te werken aan onze vermogens zoals benoemd in de LQ Mindmap.
Snel>Leren

In 1999 heeft HERA het LQ instrument Snel>Leren ontwikkeld. Daarin komen veel aspecten van het leervermogen aan bod, van leerstijlen tot leerstrategieën als Mindmappen en geheugentechnieken.
 
o Surf naar Snel>leren online
o Download het oefenboek How do You do Snel>leren (pdf 35 Mb)
o Bestel de hardcopy How do You do Snel>leren in de Webshop


Informatie opnemen = Snel Lezen
Iedereen kan 2 tot 3x sneller leren lezen dan met het gemiddelde van 250 woorden per minuut.  Benodigde investering? Na 6 uur cursus of zelfstudie met een boek, ga je al veel efficiŽnter informatie verwerken en zit je al gauw op zo'n 500 woorden per minuut. Bovendien met behoud van begrip en je kunt ook nog evenveel of meer onthouden. Als je normaliter 4 uur per week leest, hou je zo 2 uur over... Die investering heb je er al na drie weken uit.
 
o bepaal je huidige leessnelheid
o 5 snelle tips:
  1. bepaal je altijd je doel voor je gaat lezen: formuleer een of meerdere vragen en noteer sleutelwoorden
  2. verwerk je informatie elektronisch: doorzoek of de bron wel jouw sleutelwoorden bevat. Zo niet, denk er dan serieus over om deze bron niet verder te verwerken!
  3. bekijk de inhoudsopgave (boek), de hoofdstuk/paragraaftitels en illustraties
  4. noteer een aantal sleutelwoorden
  5. als je dat nog steeds nodig vindt, ga dan nu lezen. Je RAS richt zich op het doel en je hersenen richten zich op de sleutelwoorden; je bent zo beter in staat bent de relevante delen te scheiden van de minder relevante.
o werk deze LQ crash cursus snel lezen zelfstandig door

Comfort Zone en Genoegzaamheid
Veel science fiction en fantasiefilms gaan over het thema verlies van controle. Je wordt weggevoerd naar wat een Walhalla zou moeten zijn, maar blijkt gebruikt te worden voor de kloonmachine of eeuwig aan de ketting gelegd om chocolaatjes te produceren.
Ook speelt veiligheid in de vorm van een fysieke bedreiging vaak mee, je kan zomaar opgegeten worden door buitenaardse monsters.
En hoewel we grote bewondering hebben voor mensen die zich afzetten tegen de massa, zien we in films vaak het thema acceptatie voorbij komen: om erbij te horen sluiten mensen zich aan bij de een of andere groep en volgen gedwee de leider, hoewel ze diep in hun hart anders zouden willen.
Deze drie thema's zijn bijzonder belangrijk om ons 'comfortabel' te kunnen voelen.
Echter, op onbewust niveau kan onze comfortzone net zo goed beknellend werken, zoals hieronder geschetst wordt.


Met als gevolg genoegzaamheid: de natuurlijke neiging om alles bij het oude te houden. Leren doet soms pijn, ook dat hoort erbij. Als je bij jezelf weerstand ervaart of moeite hebt met leren van nieuwe zaken, check dan of het niet te maken heeft met een van deze drie voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld of je jouw behoefte aan controle kunt loslaten en met openheid mee kunt gaan in de flow.


Patronenladder
Patroonherkenning is een fundamentele kracht van onze hersenen (zie ook de BreinWijzer). Probeer de kleuren en niet de woorden te zeggen is een bekende en veelgebruikte test:


Een patroon wordt getriggerd door een gebeurtenis of iets in je omgeving. Hieronder schetsen we wat er bij deze opdracht gebeurt:

Trigger

Patroon

Toelichting

Tekst

Lezen

De tekst is de dominante trigger voor een heel sterk patroon: tekst moet je lezen.

Beeld

Het grote geheel waarnemen

Dit vraagt onderdrukking van het patroon lezen

Kleur

Kleureen herkennen en benoemen

Triggert weer het talige aspect, dus het risico op verder lezen na 1x succesvol de kleur te hebben gezegd is groot.

Als je iets nieuws wilt leren en er bestaat al een oud patroon (lees gedrag) voor, dan heb veel wilskracht en nodig om het nieuwe patroon te ontwikkelen. Sommige triggers zijn sterker dan andere en dat geldt voor patronen ook. In sommige gevallen wil je van een oud patroon helemaal af en in andere gevallen mogen ze naast elkaar blijven bestaan.

Een patroon sterker laten worden dan alle oudere:

  1. zorg ervoor dat je goed begrijpt hoe het nieuwe patroon in elkaar zit / werkt
  2. stel jezelf doelen door je RAS te programmeren (zie BreinWijzer)
  3. oefen er veel mee met je volle aandacht en concentratie of kies zelfs speciale momenten
  4. maak eventueel een geheugensteun in de vorm van een kaartje dat je bij je draagt.
  5. wees je bewust van en versterk zo mogelijk de triggers die het patroon doen vuren. Stel bij het bovenstaande voorbeeld je ogen anders in: focus op het midden van een woord en kijk er doorheen naar de kleur.

Ontwikkel jezelf. Altijd.
o Omring jezelf met mensen die je in je ontwikkeling kunnen helpen. Waarvan je denkt nog heel veel te kunnen leren. Dat kan ook via een boek, training, coach of website zijn.
o Bezoek totaal andere bedrijven of markten.
o Neem afscheid van mensen die jou niets te bieden hebben, tenzij ze voor je diensten willen betalen. Natuurlijk is het goed om goed te doen, dat is niet waar we hier op doelen. Maar soms blijven we relaties meezeulen in onze kringen, die ons geen inspiratie (meer) geven en juist op die van ons teren.